Beschilderde tafels - keramiek

Kunstenaars

Willem Prumper (1940) is fijnschilder en keramist.

Hij heeft zich gespecialiseerd in het schilderen op tafelbladen van door hemzelf gerestaureerde antieke Art Deco tafels. Door de tafels te bewerken met vele lagen slijtvaste coating, behouden de kunstwerken hun praktische functie.

Willem laat zich vooral inspireren door de natuur en kunststromingen van rond de eeuwwisseling zoals Jugendstil. De metamorfose van de tafels begint bij de onderlaag, marmerstructuren en abstracte hemellichamen van olieverf in heldere kleuren.
De tweede laag is de fijnschildering zelf. Gracieuze vrouwen zijn beeltenissen die regelmatig een tafelblad verfraaien. Vogels, vlinders, libellen, vissen; de natuur is voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron.

Willem is tevens de oprichter van EPCO; de Edamse pottenbakkers combinatie. Zijn specialisatie is het vervaardigen van potten en urnen. Ook zijn keramiek wordt beschilderd met de schoonheid uit de natuur.

Willem aan het schilderen

Sem (1972) ook in het werk van Sem eist de vrouw de hoofdrol op ondubbelzinnige wijze op. Hij laat zich, net als zijn vader, inspireren door dezelfde kunststromingen met onder andere Mucha, Klimt en Waterhouse. In zijn schilderijen is dat goed te zien. Met zijn eigengemaakte aardewerk dekselpotten en schalen gaat hij een stap verder. Daarbij schildert hij met glazuur naast vrouwen ook Egyptische- en diermotieven. 

Willem aan het schilderen